Totul despre Botezul Biblic in Apa

1. Cand se realizeaza botezul si cand este botezul in apa valabil si biblic inaintea lui Dumnezeu?
2. Cum se realizeaza botezul: prin scufundare, stropire sau turnare?
3. Contribuie botezul la iertarea de pacate?
4. Botezul trebuie realizat in public.
5. Cel nascut din Dumnezeu trebuie botezat in apa?
6. In Numele cui se face botezul?
7. Botezul nu este un legamant, ci un act de ascultare.

1. Cand se realizeaza botezul si cand este botezul in apa valabil si biblic inaintea lui Dumnezeu?
Ce era absolut necesar ca sa se intample inainte ca Ioan sa-i boteze pe oameni? Ce cerea Ioan Botezatorul sa se intample inainte ca cineva sa fie botezat? Cerea si era absolut necesar ca cei botezati sa se fi pocait de pacate si de vechea viata – Matei 3:8 Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţa voastră.

Pe toti care nu voiau sa se pocaiasca Ioan ii respingea.
Ce era botezul lui Ioan? Era botezul pocaintei.
Acum poate cineva intreaba, cine poate sa se boteze?
Vreau sa va dovedesc biblic ca numai cei care se pocaiesc de viata lor si de pacatele lor, cei care cred in Domnul Isus Hristos si traiesc conform Bibliei, au dreptul sa se boteze. Deci botezul este in urma credintei in Hristos cat si in urma pocaintei si nu oricum, ci pocainta care te va pune sub autoritatea Bibliei. Priviti exemplele care ne arata ca botezul se poate realiza numai si numai dupa ce omul a crezut in Hristos urmandu-L printr-o traire in ascultare si dedicare pentru Dumnezeu.

Fapte 2:38,41,42 –S-au pocait, au crezut si abia dupa au fost botezati si toti staruiau in Invatatura apostolilor.
Fapte 8:12 –Au crezut si abia dupa au fost botezati.
Fapte 8:37-38 –Famenul a crezut in Fiulul lui Dumnezeu si abia dupa a fost botezat.
Fapte 9:18 –Apostolul Pavel a crezut si abia dupa a fost botezat.
Fapte 10:43-48 –Corneliu si cei din casa lui au crezut si abia dupa au fost botezati.
Fapte 16:14-15 –Dumnezeu i-a deschis inima Lidiei, a crezut si abia dupa a fost botezata.
Fapte 16:31-33 –Temnicerul si toata casa lui au crezut in Domnul Hristos si abia dupa au fost botezati.
Fapte18:8 –Crips impreuna cu multi corinteni au crezut in Domnul si abia dupa au fost botezati.
Fapte 19:4-5 –Ucenicii au crezut in Hristos si abia dupa au fost botezati.

Ei bine daca ne uitam la toate aceste pasaje putem trage cateva concluzii clare:
1. Botezul se realizeaza numai si numai in urma credintei omului in Hristos. Deci numai dupa schimbarea omului din starea lui, numai dupa ce s-a pocait poate intra in apa botezului.
2. Nu exista niciun timp de asteptare in practica primilor crestini, intre momentul in care au inteles Evanghelia si botez. Intre momentul in care au crezut in Hristos si botez, nu vedem niciun timp de asteptare.
Nu exista niciun pasaj ca sa ne arate un moment de asteptare intre convertire si botez. Este utila catecheza din ziua de azi, dar nu asta a fost practica primilor crestini.
Repet, ucenicizarea numita catecheza inainte de botez este foarte buna si o recomand tuturor bisericilor, dar ce ne facem cu cei care chiar sunt convertiti de DUHUL SFANT precum famenul care a zis “ ce ma impiedica ca sa fiu botezat”? Cei care au inteles Evanghelia si vor sa fie botezati imediat, ce se intampla cu acestia, sunt cumva respinsi pe baza pretextului ca sa mai astepte 3-6 luni de catecheza ? Ca sa il trimiti pe un om la plimbare cu pretextul ca sa mai astepte luni intregi cand el arde ca sa se boteze si zice ca a inteles Evanghelia, s-a pocait si vrea sa fie botezat, iar unii nu il boteaza, eu cred ca este un mare rau. Sau ce ne facem cu cei care sunt mantuiti de Hristos Domnul, dar au o boala grava si ei cer sa fie botezati, sunt respinsi ca sa mai astepte cateva luni? Acesti lideri care resping sa boteze pe acesti noi convertiti care cu adevarat au primit DUHUL SFANT, nu au suport biblic. Totusi acestia sunt respinsi pe baza ca asa vor liderii sau asa e traditia lor, spunandu-le sa mai astepte, dar conform spuselor apostolului Petru in Fapte 10:47 “Se poate opri apa ca sa nu fie botezati acestia, care au primit Duhul Sfant ca si noi?” Raspunsul este nu, nu se cade sa fie oprita apa, dar totusi unii ii opresc pe altii sa se boteze, cu toate ca acestia au Duhul Sfant si au fost schimbati. Sau famenul din Fapte 8:36 care spune: “Uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat?” Cu toate ca Filip a botezat imediat pe famenul care a crezut cu adevarat in Hristos Domnul, totusi sunt unii care resping botezul unora pe baza ca nu au catecheza. Lucru nebiblic.
Repet, este utila catecheza si o recomant ca toti candidatii de botez sa fie cercetati de frati, sa fie invatati de frati, constientizati si formati, ca nu cumva dintr-un impuls produs de anturaj sau chiar unii sa fie impinsi de la spate, unii sa-si doreasca sa se boteze fara sa inteleaga Evanghelia si fara sa-L fi primit pe Domnul Hristos ca Domn si Mantuitor. Este absolut necesar ca toti sa fie cercetati inainte de botez pentru ca lucrurile Evangheliei sa se faca bine intelese in viata lor ca nu cumva multi sa fie botezati si totusi ei sa nu fie mantuiti. Este necesara catecheza mai ales atunci cand vezi ca unii candidati de botez nu sunt siguri pe unele lucruri. Dar mai sus unde am spus ca nu trebuie oprita apa ca cei mantutit sa fie botezati, am spus asta pentru ca ma refer la cei care cu adevarat au nasterea din Duhul Sfant prin credinta in Hristos si pocainta de pacate. Sunt multi care sunt de ceva vreme mantuiti si vin sa fie botezati si cer acest lucru liderilor, dar trist este ca acestia desi vor sa fie botezati si aduc evidente clare ca ei au inteles Evanghelia si ca sunt mantuiti, unii lideri nu ii boteaza pe baza sa mai astepte un timp pana se vor mai cunoaste sau sa parcurga catecheza. Acest lucru pe care unii lideri il fac nu au suport biblic, pentru ca Filip nu a asteptat sa-l mai cunoasca pe famen si nu a facut cu acesta catecheza, ci l-a botezat cand l-a vazut pe acesta mantuit. La fel a facut si Pentru in Fapte 10:47.

Toti cei botezati din cartea Faptele Apostolilor au avut anterior o opinie pentru Evanghelie.
Cei care sunt botezati au crezut si cred in Hristos ca Domn si Mantuitor. Ca Mantuitor, ca Hristos i-a scos de sub dreptatea lui Dumnezeu, din pacat si din moarte, iar ca Domn pentru ca Hristos domneste si controleaza fiecare aspect al vietii lor. Numai atunci omul poate primi botezul, cand Hristos este Domn si Mantuitor in viata lui. Deci botezul nu trebuie realizat pana ce omul nu este confruntat cu Evanghelia ca sa-i arate pacatele si pana cand omul nu crede cu vointa lui in Hristos.

Sunt unii care intreaba care este botezul corect, al adultilor sau al copiilor ? Ei bine conform Cuvantului lui Dumnezeu raspunsul este ca cei care au crezut si s-au pocait si au inteles mesajul Evangheliei au voie sa fie botezati. Deci cei care cred, iar ca unii sa creada trebuie sa ajunga la o varsta rezonabila sa inteleaga Evanghelia, s-o creada si sa se pocaiasca, iar numai apoi sa urmeze botezul.
Cei care boteaza copiii mici, ortodocsii sau tudoristii, acestia nu au inteles si nu vor sa accepte Cuvantul lui Dumnezeu asa cum este dat cu privire la botez. Nicaieri nu gasim in Biblie ca vreun prunc a fost botezat, ci ceea ce gasim in Biblie este ca numai cei care cred in Hristos si se pocaiesc de viata lor sunt botezati. Deci numai cei care inteleg mesajul Evangheliei si-l accepta pot fi botezati. Cum ar putea un prunc sa inteleaga sau sa creada mesajul proclamat de Hristos? Aici acestia trebuie sa se pocaiasca cu adevarat sau daca cineva a fost bagat in apa la ortodocsi sau tudoristi, sa nu creada ca au si fost botezati conform Bibliei, ci acestia vor trebui sa creada cu adevarat in HRISTOS, sa se pocaiasca si apoi sa se boteze. Deci ii indemn pe acestia ca sa iasa din aceste religii si sa caute o adunare unde se proclama si se practica cu adevarat Cuvantul lui Hristos asa cum este scris. Astfel tu care citesti, daca zici si sustii ca ai fost botezat de cand erai prunc, da-mi voie sa iti zic ca in primul rand ai fost obligat sa intri in apa, pentru ca nu cu voia ta ai zis ”da”, iar in al doilea rand, acel botez daca pot sa il numesc asa, nu este botez, ci este doar o spalare cu apa urmand o petrecere cu mare tam-tam.
Unul din argumentele acestora ca sa-si boteze copiii mici, bineinteles argument fals, il au din Fapte 16:33 “Temnicerul i-a luat cu el, chiar in ceasul acela din noapte, le-a spalat ranile si a fost botezat indata, el si toti ai lui.”
Ortodocsii si tudoristii si alte culte care boteaza copiii de mici, ei sustin ca temnicerul din vs. 33, a fost botezat dar impreuna cu copiii lui mici. Acestia nu au inteles acest pasaj, pentru ca aici unde zice ca au fost botezati ”temnicerul si toti ai lui”, nu putem deduce ca erau copii mici si pe deasupra versetul 31 si 32 ne arata ca Pavel si Sila au vestit Cuvantul Domnului “atat lui cat si tuturor celor din casa lui”. Deci acest cuvant “vestit”, pe care toti l-au auzit, toti l-au si perceput si l-au si inteles, iar argumentul clar si neclintit este ca in Romani 10:17 spune ca “Credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos. Deci din Fapte 16:31-33 reiese ca toti au fost destul de maturi ca sa inteleaga ce li se propovaduise si au crezut. Repet, ceea ce practica ortodocsii si tudoristii legat de botez, pentru ca de botez este vorba aici, ei practica lucruri nebiblice si astfel traiesc in neascultare de Dumnezeu, pentru ca ei boteaza copiii mici, prunci, iar pruncii nu pot sa creada si sa perceapa mesajul iertarii, al Evangheliei. Poate sunt multi nascuti din nou la tudoristi, dar cu privire la botez ei nu vor sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu ca sa boteze oamenii dupa ce ei cred si nu atunci cand sunt prunci. Apostolul Pavel spune clar in 1Corinteni 14:20 Fratilor, nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti prunci; iar la minte fiti oameni mari.
Cuvantul “Crede” din Fapte 16:31, arata ca apostolii ca si in celelalte locuri, nu botezau oameni care nu credeau in Hristos. Deci botezul Biblic este in urma credintei si pocaintei tale in Domnul Hristos Isus.
Asta ne arata ca toti din familia temnicerului si toti din textele de mai sus au fost capabili sa auda Evanghelia si s-o creada, iar numai dupa aceea au fost botezati.

Sa nu te minti sustinand ca atunci cand ai fost mic, altul a crezut pentru tine in Hristos, asa zisi, nasul sau nasa, precum ei au raspuns la intrebarea lui popa, ca daca se leapada de satana, tu automat esti apt pentru botez sau esti chiar crestin. Nu prietene, nu te minti ca asa ceva nu scrie in Biblie si tot ceea ce se face acolo este o minciuna a satanei. Si nu nasul sau nasa trebuie sa se lepede de satana ca tu sa fii botezat, ci tu in persoana trebuie sa te lepezi nu numai de satana, ci si de tine si de tot ceea ce nu este voia lui Dumnezeu, iar numai atunci prin credinta in Hristos si pocainta reala esti apt sa te botezi. Asta ce inseamna ca daca eu sunt credincios lui Dumnezeu eu pot sa iau in contul meu exprimarea cuiva de a crede in Hristos si automat acel om devine apt pentru botez? Nicidecum, ci fiecare om trebuie sa creada el insusi personal in Hristos, sa se pocaiasca si sa inteleaga Evanghelia.

Concluzie: cei care au fost botezati de prunci, acela nu este botez, ci este o baie in plus. Daca dupa tot ce am scris aici si dupa toate versetele si dovezile Biblice, ca asta am si cautat sa vorbesc din textele din Biblie, inca nu crezi ca botezul inaintea lui Dumnezeu este valabil numai si numai dupa ce ai crezut in Hristos si te-ai pocait, atunci tu nu esti crestin si nu vei fi niciodata in starea aceasta.
Cei care s-au botezat in bisericile Evanghelice ( baptisti, penticostali sau crestini dupa Evanghelie) si acum sunt in lume si traiesc dupa voia lor, urmand poftele inimii lor desfranate, sa nu credeti ca prin botez sunteti intrati in Rai sau ca ati avut cu adevarat un botez Biblic, ci uitati-va la vietile voastre si daca inima voastra nu vrea voia lui Dumnezeu si nu traieste zilnic dupa Cuvatul Lui, voi nu aveti cum sa fiti mantuiti. Botezul pe care l-ati facut este o clatire la firea voastra pamantesca. Ca firea pamanteasca sa nu mai fie, ea trebuie rastignita la cruce impreuna cu Hristos, prin credinta in El asa cum scrie in Romani 6:6-13. Vs. 6 “ Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului.”
Deci voi toti care v-ati botezat in biserici evanghelice si totusi nu sunteti mantuiti ati pus calul dupa caruta si beciul in pod. Pocaiti-va, credeti in DOMNUL HRISTOS si apoi botezati-va pe bune. Ma intreb cati din adunarile noastre sunt botezati si totusi nu sunt mantuti ? Oare ce asteapta acestia, o invitatie speciala ? Nu va inselati, uitati-va la vietile voastre, pocaiti-va si veniti la Hristos si apoi si numai apoi ar trebui sa va puneti intrebarea daca cu adevarat botezul pe care l-ati facut inainte de mantuire a fost biblic. In Romani 6:4 spune “Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.”
Vreau sa va intreb, pe baza versetului citit, ati fost ingropati cu Hristos? Ati fost inviati la o noua viata aici cu Hristos? Daca nu, voi toti care ati fost botezati in bisericile Evanghelice si traiti in placerile lumii si ale satanei, nu aveti parte de Imparatia lui Dumnezeu.
In Galateni 3:27 spune asa: “Toti care ati fost botezati pentru Hristos v-ati imbracat cu Hristos.” Acum vreau sa va intreb, toti cei din adunarile Evanghelice care inca traiesc in poftele lor, care inca slujesc firii lor si care isi gasesc placerea in a practica orice altceva in afara de voia lui Dumnezeu, acestia care au fost botezati si traiesc subjugati de pacate si pofte, conform versetului din Galateni 3:27 sunt ei imbracati cu Hristos? Nu va mintiti si nu va inselati, pentru ca atunci cand Hristos mantuie pe cineva il si schimba, iar acel om avand natura Duhului Sfant tanjeste dupa voia lui Dumnezeu si dupa sfintenie.

2. Cum se realizeaza botezul: prin scufundare, stropire sau turnare ?
Botezul Biblic si adevarat este prin scufundare. Priviti in Fapte 8:39 “Cand au iesit afara din apa, Duhul Domnului a rapit pe Filip, si famenul nu l-a mai vazut. In timp ce famenul isi vedea de drum, plin de bucurie.”
Iar in Matei 3:16 “De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa.”

Aceste doua pasaje ne arata ca botezul biblic trebuie realizat prin scufundare in apa si nu stropire sau turnare cu apa. Pentru ca dupa cum am citit in Fapte 8:39 si Matei 3:16, ei tocmai au iesit afara din apa. Cuvantul “iesit”ne arata ca cei botezati au iesit de sub scufundarea din apa nu de sub stropirea sau turnarea cu apa.

Stropirea sa face cu mainile sau alte obiecte de stropit, iar turnarea sa face cu cana sau un vas pentru turnat, lucruri nebiblice pe care multi le practica.

Botezul prin semnificatia lui din limba greaca, inseamna“a scufunda in apa”, nicidecum stropire sau turnare. Botezul prin insusi definitia lui este un act de imersiune in apa. Botezul ilustreaza identitatea crestinului cu moartea si invierea sa in Hristos la o noua viata. Romani 6:3-4.
Astfel botezul are doua actiuni Biblice:
1. Actiunea de scufundare in apa ilustreaza moartea si ingroparea crestinului impreuna cu Hristos fata de lume si pacat. Acum va intreb pe voi toti care inca sustineti ca ati murit impreuna cu Hristos, de ce mai cautati pacat si placerile poftelor voastre ? Oare acest lucru nu este o contradictie la trairea biblica a crestinului autentic ?
2. Actiunea de iesire din apa, ilustreaza invierea la o noua viata de ascultare si devotament fata de voia lui Dumnezeu. Ai fost inviat la o noua viata aici cu Hristos?

Astfel botezul prin imersiune sau scufundare, este singura metoda Biblica de botez care ilustreaza moartea, ingroparea si invierea cu Hristos. Altii care practica botezul prin stropire sau turnare, acela nu este botez, ci alte practici din afara Bibliei. Aceste practici nu le gasim in Biblie, ci au inceput odata cu practicarea botezului nebiblic si pagan a copiilor mici, precum ca copilul sa nu se inece, doar il stropesc sau ii toarna putina apa pe cap. Lucruri care nu au de-a face cu Hristos, lucruri care sunt facute doar pentru bani, inselare, traditii, minciuni, lucruri pe care Biblia le condamna ca fiind dracesti. 1 Timotei 4:1 Dar Duhul spune lamurit ca, in vremurile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor,
2. abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, insemnati cu fierul rosu in insusi cugetul lor.

Botezul prin scufundare, este modul biblic de botez, nu este cum cred unii o conditie pentru mantuire, ci este o expresie ca tu deja ai fost mantuit. Botezul este un act de ascultare si proclamare publica a credintei tale in Hristos si de indenditate cu El. Botezul exemplifica parasirea vietii vechi si explica schimbarea radicala a omului nascut din nou.

3. Contribuie botezul la iertarea de pacate ?
Dar poate unii zic, dar cu talharul de pe cruce cum este ? El a primit garantia ca este iertat si ca va intra in Rai direct de la Domnul Isus fara sa fie botezat. Asta inseamna ca botezul nu este necesar pentru mantuire, pentru ca niciun act omenesc nu iarta pacatele, ci Unul Divin prin Duhul Sfant. Talharul s-a pocait de pacate atunci cand a zis “Pentru noi este drept, caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre”si a si crezut in Hristos ca Domn, cand a zis “Doamne, adu-Ti aminte de mine, cand vei veni in Imparatia Ta!” Luca 23:41-43. Deci pentru iertarea de pacate este necesara o constientizare clara de pacate, o pocainta autentica de ele si de vechea viata si credinta in Domnul Isus Hristos ca Domn si Mantuitor. Nu actul botezului iarta pacatele asa cum pretind unii, ci dupa cum DUHUL SFANT a lasat pe paginile Scripturii aceaste randuri cu talharul de pe cruce, a fost lasat acest pasaj ca si celelalte pasaje, ca sa ne arate ca la iertarea de pacate nu contribuie botezul, ci numai DOMNUL HRISTOS. Propovaduirea Evangheliei si intelegerea ei este mai importanta decat botezul. Talharul nu a fost botezat in apa, dar totusi a fost mantuit de catre Hristos Domnul.
Dar daca talharul ar mai fi trait, cu siguranta ca Apostolii l-ar fi botezat si ca orice crestin nou nascut, el singur ar fi cerut asta prin rezultatul noii naturi, ca expresie a ascultarii si devotarii.
Deci botezul este un act de ascultare fata de Dumnezeu si nu un act de iertare de pacate precum spune si in 1 Petru 3:21”…botezul, care nu este o curatare de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Isus Hristos.

Singurul care poate sa ierte pacatele este DOMNUL ISUS HRISTOS. Daca toti cei botezati de mici ar avea pacatele iertate precum sustin cei mai multi, de ce acestia continua in pacatele lor si traiesc departe de Dumnezeu ? Sangele Domnului Hristos ne curata de orice pacat, nu apa. Efeseni 1:7 In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau.
1Ioan 1:7 Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat.

Cuvintele lui Pavel din 1 Corinteni 1:16 “Da, am mai botezat si casa lui Stefana; incolo, nu stiu sa mai fi botezat pe altcineva.
17. De fapt, Hristos m-a trimis nu sa botez, ci sa propovaduiesc Evanghelia.” Deci Pavel a fost trimis nu sa boteze, ci sa propovaduiasca EVANGHELIA. Propovaduirea Evangheliei si intelegerea ei este mai importanta decat botezul in apa. Iertarea de pacate nu se realizeaza prin botez, ca altfel Pavel zicea ca era trimis sa boteze, ci iertarea de pacate este prin credinta in Evanghelia Domnului Hristos. Propovaduirea Evangheliei si increderea in ea este mai de pret decat botezul, dar botezul este un act de ascultare imediat dupa nasterea din nou. Toti cei care pretind ca prin Botezul in apa a copiilor mici este Biblica si ca acest act ii spala de pacate, ii rog ca sa mai citeasca odata Noul Testament si sa imi raspunda la o intrebare: unde gasiti asa ceva in Biblie? Daca nu este asa ceva, atunci pocaiti-va. Va este greu sa lasati ecumenismul? Va spun ca daca nu va pocaiti, lucrarea voastra va fi data pe fata in ziua Domnului Isus si focul o va testa si tot ceea ce ati practicat nebiblic mai ales ca ati fost avertizati si totusi ati continuat in ecumenismul vostru, va spun ca nu va bine de voi. 1 Corinteni 3:11 “Caci nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa si care este Isus Hristos.
12. Iar daca cladeste cineva pe aceasta temelie aur, argint, pietre scumpe, lemn, fan, trestie,
13. lucrarea fiecaruia va fi data pe fata: ziua Domnului o va face cunoscut, caci se va descoperi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia.”
Daca botezul in apa a copiilor mici iarta pacatele, atunci Hristos Domnul este pus la acelasi nivel cu Botezul in apa si este exclus de a mai merge la El ca sa ne ierte pacatele, pentru ca voi sustineti ca prin Botezul in apa, pruncilor li se spala pacatele. Este fals si nu Botezul in apa ierta sau curata pacatele, ci numai Sangele lui Hristos si punct. Priviti 1 Petru 1:18 “caci stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire pe care-l mosteniserati de la parintii vostri,
19. ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana.

1Petru 3:21…si anume botezul, care nu este o curatare de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Isus Hristos”
1Ioan 1:7 Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat.
9. Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curete de orice nelegiuire.

Din nou Biblia a vorbit si sustine ca nu prin Botezul in apa sunt oamenii curatiti de pacate asa cum multe culte practica si sustine, ci ceea ce iarta pacatele este numai Sangele Divin a Domnului Hristos. In Galateni 6:15, Pavel spune un lucru atat de clar, sustinand ca nici un act omenesc nu contribuie la iertarea de pacate asa cum si talharul de pe cruce a fost iertat de Hristos Domnul fara botez. Priviti textul din Galateni 6:15 “Caci, in Hristos Isus, nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur nu sunt nimic, ci a fi o faptura noua.”
Vedem in text ca nici un act omenesc si nici un act facut de mana omeneasca nu este nimic si nu conteaza la nimic, ci ceea ce este ceva in ochii lui Dumnezeu este numai a fi o faptura noua. Actele omenesti sunt facute de oameni, dar faptura noua este facuta de un act Divin prin Duhul Sfant in Numele Domnului Hristos Isus. Botezul este si el un act omenesc care este este valid si luat in considerare de Dumnezeu numai si numai dupa ce un om crede in Domnul Hristos si se pocaieste, altfel nu este Biblic dupa cum am vazut in toate textele si nu este luat in considerare. Va rog sa vedeti ce sustine Biblia nu ce sustin cultele. Daca ai fost nascut din nou intr-o adunare evanghelica in care se practica botezul copiilor mici, iti zic ca daca tu care citesti este nascut din nou prin Duhul Sfant si ai fost botezat de mic vezi ceea ce iti spune Biblia, boteazate matur si Biblic si lasa-i pe ceilalti care nu vor sa se pocaiasca cu privire la aceasta invatatura si tu dute sa ai partasie cu cei care il cauta pe Domnul Dumnezeu printr-o inima curata si o invatatura Biblica, nu ecumenismul lor. Fi ca unul care este in acest pasaj din Fapte 2:41 “Cei ce au primit propovaduirea lui au fost botezati; si, in ziua aceea, la numarul ucenicilor s-au adaugat aproape trei mii de suflete.
42. Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni.”
Daca acestia dupa ce au primit EVANGHELIA si dupa ce au fost botezati in apa staruiau in invatatura apostolilor, atunci iti zic tie care esti nascut din nou si care totusi este botezat de mic, iti zic ca acestia care te-au botezat de mic cu privire la aceasta invatatura a botezului nu sunt Biblici si iti zic sa-l urmezi pe Domnul Hristos impreuna cu cei care stau in invatatura apostolilor clara sustinuta de Biblie, nu cum fac altii si sa te duci la liderii care boteaza copii de mici si sa ii confrunti cu Scriptura aratadu-le ca ceea ce practica ei nu este de la Dumnezeu si daca nu se vor pocai, tu dute sa ai partasie cu cei care sunt Biblici.
Cei nascuti din nou binenteles ca va trebui sa iasa din aceste culte care inca nu vor sa se pocaiasca de aceasta invatatura a botezului copiilor mici, ei va trebui sa iasa si sa se integreze intr-o adunare unde toate invataturile biblice se practica. Daca tu care esti nascut din nou continui sa ramai acolo unde se practica botezul in apa a copiilor mici, te faci partas cu ei la ceva nebiblic si nu cred ca vrei asta. Prin faptul ca stai si privesti la un act nebiblic facut in adunare, atunci inseamna ca tu dai acceptul la aceste lucruri si ca inchizi ochii la ceva nebiblic. Nu fi asa si nu fi nebiblic, ci vezi din nou ceea ce ne este clar scris. Repet, nu botezul in apa iarta si nu botezul in apa contribuie la iertarea de pacate, ci doar Domnul Isus Hristos, de aceea multi care sunt nascuti din nou sunt nascuti din nou de Domnul Hristos fara botezul in apa ca si talharul de pe cruce si acestia care sunteti nascuti din nou urmati-l pe Domnul Hristos in invatatura Lui nu in cultele care practica lucruri total opuse Bibliei.
Acestia care au fost nascuti din nou li se porunceste ca sa intre in apa si sa e boteze dupa nasterea din nou si sa nu mai ia in considerare botezul copiilor mici ca este nebiblic.

4. Botezul trebuie realizat in public.
In cazul famenului din Fapte 8:36 ca si celor din Fapte 2:37, el singur cere sa fie botezat. Deci ceea ce invatam este ca cei care sunt nascuti din Duhul Sfant si cer botezul, sa si fie botezati. Trebuie sa le explicam oamenilor de ce sa fie botezati, dar este necesara cerinta lor pentru acest act. Duhul Sfant din omul mantuit, ii va spune credinciosului sa fie botezat. Deci orice om nascut din nou va tanji dupa botez inauntrul lui.

Botezul este intrarea publica in biserica. Orice om nascut din nou deja face parte din Biserica lui Hristos, fara botez, dar cine l-ar cunoaste daca acest om nu ar veni sa faca acest lucru public, daca nu s-ar boteza? De aceea cerinta, porunca si indemnarea Domnului Hristos pentru orice om este ca dupa ce a primit DUHUL SFANT si a fost schimbat, acesta sa intre in apa botezului marturisind asta cu toata fiinta lui.

Botezul a avut loc in toate cazurile din Biblie, in public, ca sa aiba martori vazuti si nevazuti si ca sa slujeasca de marturie pentru Domnul Hristos. Deci orice botez trebuie realizat in public. Si poate unii zic, da dar, famenul din Fapte 8 ce martori vazuti a avut ? Priviti in versetul 28,29,30, aici spune ca acest famen era in car si citea din Isaia, deci in car nu era singur, pentru ca el citea si carul mergea, ci famenul avea slujitori si ne dam seama foarte clar de acest lucru din versetul 38 unde ne arata ca famenul “a poruncit ca sa stea carul”. Deci a poruncit celor din car, a poruncit slujitorilor lui, sa opreasca ca el sa fie botezat. Repet ca in toate cazurile, botezul este realizat in urma credintei si este facut in public, cu martori. De asemenea botezul Domnului Hristos a fost in public. Atunci cand vine Hristos sa fie botezat de Ioan, intrebarea este daca avea nevoie Hristos Domnul sa fie botezat de Ioan? Acest botez L-a facut cunoscut pe Hristos ca Mesia, ca Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii si totodata era cunoscut ca Unicul Fiu al lui Dumnezeu. Ioan 1:29 A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el şi a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!”

Asa cum acest botez L-a facut cunoscut pe Hristos, tot asa botezul face cunoscut pe orice om devenind public urmas si ucenic al Domnului Hristos.
Botezul era si este un act de ascultare. Din momentul in care te-ai unit cu Hristos primul lucru pe care trebuie sa-l comunici public, este intrarea in apa. Este una din ocaziile in care omul zice public “Doamne te ascult, te-am inteles si te urmez pana la sfarsitul vietii”. Dovada ascultarii este botezul, sfintenia si o traire in curatie.

5. Cel nascut din Dumnezeu trebuie botezat in apa ?
S-ar putea acum ca unii sa citeasca acest articol, care nu au trecut inca prin apa botezului dar care totusi s-au unit cu Hristos prin credinta si pocainta. Voua va zic cu tarie sa urmati porunca Domnului Hristos si sa va botezati. Ascultati de Duhul Sfant care locuieste in voi. Repet, daca ati fost nascuti din Duhul Sfant si daca viata voastra a fost schimbata de Hristos Domnul, conform Bibliei ca act de ascultare si de dovedire publica ca sunteti impreuna cu ceilalti credinciosi, trebuie sa va botezati. Omul nascut din nou oricum este in Biserica lui Hristos, dar botezul il arata pe fata ca acest om nu mai tine cont decat de poruncile Domnului Hristos.
Daca Hristos te-a schimbat, la ce te mai gandesti ca sa intri in apa ? Daca viata ta acum ii apartine lui Hristos si ai Duhul Sfant, actul imediat al ascultarii este botezul.
Nu cei care doar zic cu gura ca sunt nascuti din nou trebuie botezati, ci cei care zic ca sunt nascuti din nou si traiesc pe baza la ceea ce sustin. Pentru ca multi din adunari sunt obisnuiti cu predici si mesaje si poate au sute de evanghelizari prezente, dar nu cei ce stiu Cuvantul sunt apti pentru botezul in apa prin scufundare, ci cei care stiu Cuvantul si-l implinesc in vietile lor ca stil de viata. Actul botezului este precedat dupa o intelegere clara a Evangheliei si o pocainta reala de viata veche.

Pavel spune in 1Corinteni 1:17 “Hristos nu m-a trimis sa botez si sa propovaduiesc Evanghelia”.
Pavel ne comunica prin acest verset ca pentru el importanta era nu sa boteze cati mai multi pentru membrii sau alte scopuri, ci ca sa spuna Evanghelia, Mesajul prin care Tatal iarta pacatosii, ca toti sa fie mantuiti.

Deci, daca tu care citesti nu ai fost botezat in apa si vrei sa fii botezat in curand, este realitatea ca Evanghelia a ajuns la inima ta. Botezul este o expresie exterioara a expresiei interioare care a avut loc deja la nasterea din nou.

Am ascultat multe marturii si am stat de vorba cu multi noi nascuti din nou si ei mi-au zis ca toate au mers bine in familiile lor pana cand au decis sa se boteze. Atunci cand familia lor au aflat ca ei vor sa se boteze, au inceput certurile si amenintarile ca daca vor face asa ceva, ba ii scot afara din casa, ba spun ca pocaitii le-au spalat creierul sau ca au innebunit. Dar m-am bucurat ca am vazut implinirea Bibliei. Domnul Hristos spune in Matei 10:34. Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamant; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia.
35. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa.
36. Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.

Nu ma mira nimic. Isus Domnul a adus dezbinare in familii prin faptul ca de exemplu intr-o familie de cinci persoane, doi au crezut in Hristos si IL urmeaza, iar ceilalti trei inca traiesc departe de EL astfel exista conflict acolo, asa cum spune Luca 12:51-53. De aceea chiar si in aceste momente sa ne rugam pentru fratii si surorile noastre care au scandal in casele lor pentru ca ei vor sa-L urmeze pe Domnul si in botez. Ce vreau sa scot in evidenta este ca daca un om este cu adevarat nascut din Duhul Sfant, pe acel om nimic nu il poate da inapoi niciodata. Dupa cum actul nasterii din nou este o delimitare clara de lume si o rupere fata de tot ce nu este voia lui Dumnezeu, ei bine actul botezului este o delimitare fizica ca de aici incolo tu esti cu adevarat in Biserica lui Hristos.

Vreau sa te incurajez frate si sora care inca nu esti botezat/a, iti zic frate si sora pentru ca daca cu adevarat esti nascut/a din nou cu toate ca nu esti botezat/a conform Bibliei esti frate si sora cu mine si cu toti care au fost schimbati de Hristos, vreau sa te incurajez sa te rogi si sa citesti Faptele Apostolilor din Biblie si sa te gandesti serios la a face acest act al ascultarii, botezul. Daca ai fost unit cu Hristos prin credinta, marturiseste asta in apa botezului, marturiseste pentru slava lui Hristos, pentru bucuria fratilor si a cerului intreg conform Luca 15:7 “Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti care n-au nevoie de pocainta.”

Daca esti al lui Hristos dovedeste ascultare fata de EL si implineste Iacov 1:17 unde zice sa fim implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori inselandu-ne singuri. Boteaza-te, dar nu oriunde, ci acolo unde Biserica este vie pentru DOMNUL HRISTOS, acolo unde Hristos este inaltat ca Domn si Dumnezeu Atotputernic, acolo unde invatatura se bazeaza pe Invatatura Unica si Sanatoasa a Domnului Hristos, acolo unde TATAL FIUL SI DUHUL SFANT Domneste.

6. In Numele cui se face botezul ?
Chiar la inceput vreau sa zic conform Bibliei ca botezul Biblic si valid inaintea lui Dumnezeu ESTE facut in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Repet, botezul biblic si valid inaintea lui Dumnezeu ESTE facut in Numele Tatalui, al Fiulul si al Duhului Sfant si NU doar in Numele lui Isus. Deci toti cei care au fost botezati diferit fata de porunca lui Hristos din Matei 28:19 au un botez nebiblic.
Stand de vorba cu multi oameni, cautand sa-i indrum spre Invatatura Sanatoasa a Evangheliei Domnului Hristos, am vazut diferiti oameni care cred si sustin ca botezul trebuie realizat in Numele Domnului Isus si nu dupa cum este clar scris in Matei 28:19, in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Inca de la inceput vreau sa spun apasat ca acesti oameni nu au dreptate si ca s-au abatut de la Scriptura, astfel au interpretat cuvintele lui Luca care a scris Faptele Apostolilor, crezand ei ca botezul se realizeaza doar in Numele lui Isus si nu in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Ei bine tot apasat spun ca Botezul Biblic a fost, este si va fi realizat mereu si mereu de Biserica lui Hristos in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant si acest lucru vreau sa-l dovedesc cu Biblia. Acum cu acestea spuse, haideti sa ne uitam clar de ce acesti oameni cauta sa intoarca pe unii de la adevar, crezand ca ei au dreptate. Mereu pe unde merg le zic la toti sa citeasca Biblia pana curge din ei Evanghelia, pentru ca astfel vom cunoaste clar toate lucrurile, astfel putem ajunge la toata cunostinta Domnului Hristos si astfel putem interpreta un text mereu si mereu in lumina altor texte, nu cum altii interpreteaza dupa parerile liderilor lor sau ale constiintei lor nebiblice.
Ei bine vreau sa pun intrebarea clar, de ce Luca in toata cartea Faptele Apostolilor, descrie ca toti au fost botezati in Numele lui Isus si nu in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant ?
Toti cei care sustin botezul in Numele lui Isus ca fiind biblic, spun ca nicaieri in biserica primara nu gasim botezul in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT decat numai in Numele lui ISUS. Din nou spun ca acestia nu au dreptate si priviti de ce.
Dupa inviere si inainte de inaltare, cum a poruncit Hristos ca oamenii sa fie botezati ? Priviti versetul din Matei 28:19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Daca, dupa inaltarea Domnului Hristos am fi intrebat apostolii, cum se realizeaza botezul, cu siguranta ca ei ne-ar fi spus in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT. Clar. Deci acesta era botezul lui Isus in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. De ce spun ca acesta era botezul lui Isus ? Pentru ca cu acest botez a poruncit El ca toti sa fie botezati. Ba mai mult in Ioan 3:22 si Ioan 4:1-2 ucenicii lui ISUS urmand porunca Lui, botezau oamenii. Ar fi absurd sa credem ca in Ioan capitolul 3 si capitolul 4 apostolii botezau doar in Numele lui ISUS, iar dupa, insusi Domnul ISUS sa vina si sa dea porunca din Matei 28:19 ca toti sa fie botezati in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Interesant, nu?
Un alt motiv pentru care botezul in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant este biblic si adevarat, este ca la botezul lui Hristos Trinitatea a fost prezenta, deci la orice botez Trinitatea trebuie mentionata. La botezul lui Hristos, TATAL a vorbit din ceruri, FIUL era botezat in apa si DUHUL SFANT a venit in chip de porumbel.
William MacDonald spunea asa: “Cuvintele “ botezati-i in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT este responsabilitatea trimisilor lui Hristos de a propovadui botezul si de a face demersuri pentru ca acesta sa fie acceptat ca o porunca ce trebuie indeplinita. In cadrul botezului credinciosilor, crestinii se indentifica public cu Dumnezeirea Trinitara. Ei recunosc ca Dumnezeu este Tatal lor, ca Isus Hristos este Domnul si Mantuitorul lor si ca Duhul Sfant este cel care locuieste inauntrul lor, le da putere si-i invata. In versetul 19 din Matei 28 substantivul “Numele” este la singular. Deci un singur nume sau esenta, dar trei Persoane – TATAL, FIUL SI DUHUL SFANT.”

Odata ce am stabiliat asta, de ce Luca in toata cartea Faptele Apostolilor a scris ca toti au fost botezati in Numele lui Isus ? Pun din nou intrebarea, care este botezul lui Isus? Raspunsul clar este cel din Matei 28:19, in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT.
Mai am o intrebare, pana la Isus, toti iudeii cu ce botez erau ei obisnuiti? Raspunsul este cu botezul lui Ioan precum citim in Ioan 1:33 “Eu nu-L cunoşteam; dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: „Acela peste care vei vedea Duhul coborându-Se şi oprindu-Se este Cel ce botează cu Duhul Sfânt.”Si Fapte 13:24 Înainte de venirea Lui, Ioan propovăduise botezul pocăinţei la tot norodul lui Israel.
Deci , unul dintre motivele pentru care Luca descrie in Faptele Apostolilor ca toti au fost botezati in Numele lui Isus este ca sa faca distinctie clara dintre botezul lui Ioan care era spre pocainta si botezul lui Isus care era realizat ucenicilor Sai in Numele Tatalui, al Fiului si Duhului Sfant. Repet, motivul pentru care Luca ii scrie lui Teofil si nu numai, ci la toti iudeii si neamurilor, este ca sa faca distinctie clara dintre botezul lui Ioan si botezul lui Isus. Deci ori de cate ori citim in Faptele Apostolilor ca toti au fost botezati de apostoli in Numele lui Isus, de fapt ei au fost botezati in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT, asa cum Hristos le-a poruncit apostolilor, mentionand Trinitatea in actul botezului.
Acum vreau sa scot in evidenta ceva important, chiar foarte important. Cuvantul “Apostol” inseamna cel care a umblat cu Hristos si a primit Invatatura Lui direct, gura catre gura. Insarcinarea Apostolilor de catre Hristos a fost mereu si mereu ca ei sa duca Invatatura Sanatoasa a Lui la toti, motiv pentru care chiar il vedem pe Pavel in epistolele lui unde spune apasat ca toti sa se tina de Invatatura Sanatoasa. Il vedem pe Ioan in epistolele lui ca scrie acelasi lucru si pe Petru la fel. Acum dragii mei, cu aceste lucruri spuse, credeti voi ca Apostolii lui Hristos au gresit facand un botez doar in Numele lui Isus si nementionand in timpul actului botezului Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant? Nu, nu, nu. Apostolii Domnului Hristos niciodata nu au gresit, ci ei au botezat pe toti asa cum Isus Domnul le-a poruncit in Matei 28:19. Ei mereu au stiut ce au de facut, mereu erau calauziti si plini de DUHUL SFANT si mereu au scris epistole clare. Asa ca ei au botezat pe toti oamenii in Numele TATALUI, al FIULUI si al DUHULUI SFANT, dar Luca descrie evenimentele din FAPTE ca toti au fost botezati in Numele lui Isus stiind ca toti deja stiau ca botezul lui ISUS era cel din Matei 28:19 (in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant) si astfel facand distintie clara dintre botezul lui Ioan si al lui Isus.
William MacDonald spunea urmatoarele: “Luca unde scrie in Fapte 8:16, 10:48, 19:5, ca toti au fost botezati in Numele lui ISUS, asta nu inseamna ca exista vreo deosebire fata de botezul in Numele TATALUI, al FIULUI si DUHULUI SFANT. Luca nu consemneaza o formula ce se folosea, ci pur si simplu reda un fapt istoric. Toti credinciosii adevarati declara bucurosi loialitatea lor fata de unitatea cu Sfanta Treime.”

7. Botezul nu este un legamant, ci un act de ascultare.
Pe unde am umblat am auzit pe multi care spun ca au facut legamant cu Domnul in apa botezului sau ca se pregatesc sa faca legamant cu Domnul in apa botezului. Aceasta afirmatie este nebiblica si nu are niciun suport biblic, precum botezul este un legamant. Nicaieri nu gasim in Biblie asa ceva si toti care sustin acest lucru o fac unii din nestiinta, iar altii din invatarea incorecta din adunarile lor.

Legamantul biblic si adevarat nu este in actul botezului. Priviti la ce legamant se refera Dumnezeu cand vorbeste despre un legamant intre El si om. Ieremia 31:31 “Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou.
32. Nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana sa-i scot din tara Egiptului, legamant pe care l-au calcat, macar ca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul.
33. Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.”

Ca sa vedem clar la ce legamant se refera, priviti textul din Matei 26:27 “Apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicand: Beti toti din el;
28. caci acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor.”

Deci, cand Dumnezeu se refera la un legamant intre El si om, la ce se refera? Clar la Legamantul facut in Sangele Domnului Isus Hristos. Legamantul de pace intre Dumnezeu si om, legamantul de iertare al lui Dumnezeu pentru om care este facut in Sangele Domnului Isus Hristos.
Romani 5:9 “Deci cu atat mai mult acum, cand suntem socotiti neprihaniti, prin sangele Lui, vom fi mantuiti prin El de mania lui Dumnezeu.”

1 Corinteni 11:25 “Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: “Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el.”

Evrei 8:6 “Dar, acum, Hristos a capatat o slujba cu atat mai inalta cu cat legamantul al carui mijlocitor este El, e mai bun, caci este asezat pe fagaduinte mai bune.”

Deci, botezul nu e un legamant, ci este doar un act de ascultare. Legamantul este in Sangele Domnului Isus Hristos. Deci toti cei care au fost nascuti din nou, din Duhul Sfant si au fost schimbati din starea de pacat in voia lui Dumnezeu, ei de fapt au intrat in legamantul lui Dumnezeu prin Sangele Domnului Hristos. Talharul de pe cruce care nu a fost botezat in apa, el intrase in legamant prin Sangele Domnului Hristos intre el si Dumnezeu atunci cand s-a pocait si a crezut in Domnul.
Nu mai spuneti ca botezul este un legamant, ci spuneti ca in urma pocaintei si credintei voastre in Domnul Isus Hristos, ati intrat in Legamantul lui Dumnezeu facut in Sangele Domnului Hristos si vreti sa va botezati urmand porunca Lui.

Astfel, inchei urmand si proclamand cuvintele Apostolului Pavel din Efeseni 4:5 “Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.”
Te intreb:
Tu IL ai pe acest DOMN in viata ta ? Tu ai aceasta singura si adevarata CREDINTA in viata ta ? Tu ai acest singur BOTEZ adevarat in viata ta ?
Domnul Isus Hristos sa ne dea intelepciune si sa urmam Cuvantul lui fara compromis.

Pentru o amanuntita descriere a botezului in apa ascultati predica de mai jos:
https://www.faracompromis.ro/alin-lolos-totul-despre-botezul-nou-testamental-in-apa/

Alin Lolos